О котрій годині найкраще снідати, якщо на меті – схуднення і довголіття
- Сніданок, що містить білки та клітковину, забезпечує енергію та ситість.
- Але коли його найкраще споживати та чому саме в той час?
Багато хто переконаний, що перший прийом їжі впродовж дня є найважливішим. Але навіть серед них чи не кожен має власну думку, коли саме йому сідати за сніданок.
А якщо глянути безсторонньо, крізь призму метаболізму та здоров'я, чи існує особливо вдалий час для сніданку? 24 Канал завдяки GQ розповість про це докладніше.
Дивіться також Ось фактори, які прискорюють старіння обличчя, і як зменшити їхній вплив
Чим пізніше ви снідаєте, тим краще, і ось чому
Більшість дієтологів стверджують, що накидатися на їжу, щойно ви прокинулися – не найкраща ідея. Набагато краще почекати – кілька годин. Чому так?
Перш за все, період голодування після сну подовжується, тобто ваш кишківник відпочиває. Харчування з інтервалом не менш як 12 годин (між останнім прийомом їжі попереднього дня і першим наступного) спонукає організм спалювати жири, а не вуглеводи. У такій ситуації втрата ваги прискорюється, а підтримання гарного метаболічного здоров'я в цілому стає легшим.
Ще одна вагома причина – дуже часто з самого ранку ви просто не голодні. Коли ви прокидаєтеся, організм починає виділяти глюкозу в кров, тож ви встаєте вже з запасом енергії. Водночас типові сніданки з вуглеводами (каші, тости та солодощі) спричиняють сплеск глікемії. Спершу це забезпечує приплив енергії до клітин, але потім – спад. Тоді голод повертається, і доводиться вдаватися до кави чи інших стимулюючих напоїв, щоб мати енергію до обіду.
Тут важливо розуміти, що сніданок, хоч це перший і важливий прийом їжі, не повинен бути рясним, а просто повинен містити правильні поживні речовини. Отже, краще робити ставку на білки та клітковину – вони не тільки важливі загалом для довголіття, а й гарантують вам енергію і ситість протягом першої половини дня.
Зауважмо, що багато людей взагалі пропускають сніданок, але так робити не варто. Найкращим вибором все ж є простий невеликий сніданок із хорошим вмістом білка і клітковини – і пізніше, ніж зазвичай, наскільки б незручно це не було з організаційного погляду.