Укр Рус
3 травня, 22:19
3

Як починати пити віскі: кілька критично важливих порад для новачків

Основні тези
  • Новачкам радять починати з односолодових або купажованих шотландських віскі із фруктовими, ванільними або карамельними нотами.
  • Додавання води до віскі може допомогти розкрити смаки, і важливо експериментувати з різними видами віскі, щоб знайти улюблений.
  • Використання правильних келихів, таких як тюльпани або Гленкерни, може покращити відчуття аромату та смаку віскі.

Смаки віскі, цього багатого бурштинового напою, надають поціновувачам захопливий сенсорний досвід. Але якщо ви початківець, то спершу вам слід дізнатися, як можна вдосконалити свій спосіб насолоди.

Причім це потребуватиме геть невеликих зусиль, які у підсумку матимуть велике значення. Отже, що вам потрібно зробити, щоб пити віскі краще – напише 24 Канал із посиланням на GQ.

Дивіться також Забудьте про віскі з колою: ось найкращі пари для Jameson, Black Label і Hankey Bannister

Ось на що слід звернути увагу, щоб розвинути свою навичку споживання віскі

  • Вибір віскі для початківців. Знання того, з якого віскі почати, є ключовою частиною процесу. Димні та торф'яні, як правило, занадто інтенсивні навіть для досвідченого смаку, тому краще зупинити свій вибір на односолодових або купажованих шотландських віскі, у яких домінують ноти фруктів, ванілі чи карамелі. Початківцям також можуть сподобатися ароматизовані віскі, особливо з медом або корицею.
  • Запах і смак. Аромат відіграє дуже важливу роль у сприйнятті смаку віскі. Величезна частина того, що ви відчуваєте на смак, залежить від того, що ви нюхаєте. Ось чому понюхати віскі – важливий крок для тих, хто тільки починає дегустувати. Для цього налийте віскі у відповідну склянку, піднесіть її до носа і помітьте, як змінюються аромати, коли віскі наближається до ваших ніздрів. Спочатку ви відчуєте алкоголь, а потім – його характер. Аромат також допоможе вам розпізнати різні ноти віскі та визначити, чи сподобається вам цей напій. Нахиліть келих горизонтально і понюхайте нижню частину обідка – так ви відчуєте більше солодкості та менше алкоголю.

Ось що вам потрібно зробити, щоб пити віскі краще / Фото freepik

  • Не соромтеся додавати воду. Багато хто вважає, що єдиний правильний спосіб пити віскі – це чистим, але насправді додавання води лише допомагає розкрити смаки. Щодо кількості води довіряйте своїй інтуїції. Та знайте, що вона допомагає вивільнити жирні кислоти з ароматичних сполук, які відкриють більш вершкові, горіхові смаки як у носі, так і в роті.
  • Експериментуйте, поки не знайдете улюблений. Багато новачків намагаються компенсувати брак досвіду, одразу переходячи до дегустації односолодових або преміальних віскі. Та зверніть увагу, що частиною процесу розвитку вашого смаку є потреба спробувати різні категорії віскі, як-от житні та бурбони, і дати собі час і терпіння, щоб зрозуміти, який з них вам підходить.
  • Інвестуйте в хороший набір келихів. Тип келиха, в якому ви дегустуєте віскі, має значення. Наприклад, келихи у формі тюльпана або Гленкерни мають опуклу форму, яка концентрує аромати й спрямовує їх до носа через злегка вузький обідок, що посилює враження від дегустації. Вузький обідок також допомагає зосередитися на ароматах, полегшуючи розпізнавання тонких нот і смаків. А келих у формі чаші дозволяє ефективніше збовтувати віскі, що сприяє його аерації та вивільненню більшої кількості ароматів.