За правильного заточування хороший ніж більше схожий на світловий меч, бо легко ковзає крізь все. Як перевірити якість заточування – пише 24 Канал із посиланням на Art of Manliness.

Дивіться також Календар рибака на 2025 рік: у які дні категорично не варто торкатись до вудочки

Перевіряємо гостроту ножа газетою

Отже, добре відточений ніж – це круто. Але не тільки!

Правильно заточений ніж також набагато безпечніший. Гостра кромка вашого ножа означає, що вам не потрібно буде сильно натискати на нього, щоб зробити поріз. А це означає більший контроль.

Тож як визначити, чи відповідає ваш ніж шкалі гостроти? Для цього вам знадобиться лише газета (хоча зараз і такий час, що її може бути важко знайти).

як перевірити ніжЯк за допомогою газети перевірити гостроту ножа? / Ілюстрація Art of Manliness

Тест для початківців – скибочка.

  • Тримайте шматок газети під кутом 45 градусів.
  • Покладіть вістря ножа на край газети під невеликим кутом.
  • Розріжте газету. Ніж має вгризатися в папір, а потім ковзати.
  • Якщо він проскакує або рветься, поверніться до заточування.
  • Зробіть ще кілька зрізів, використовуючи щоразу іншу частину леза.

Офісний тест – філе.

  • Візьміть ніж обома руками й розташуйте лезо під невеликим кутом до літер на сторінці.
  • Спробуйте відрізати газетний папір, не прорізавши його наскрізь.
  • Якщо вам це вдасться, то ви маєте відмінну кромку.