Що таке кашаса і чим відрізняється від рому цей популярний бразильський алкоголь
- Кашаса – це дистильований алкогольний напій з Бразилії, зроблений з перебродженого соку цукрової тростини.
- Кашаса і ром схожі за основою, але мають ключові відмінності у процесах виробництва та смаках.
- До 2013 року кашасу часто називали "бразильським ромом", але зараз це більше не дозволено.
Кашаса – це не ром. Саме з цього слід почати розповідь про спиртний напій на основі цукрової тростини, що походить з Бразилії. А ще ви його точно знаєте завдяки коктейлю Кайпірінья.
Кашаса – це дистильований алкогольний напій з фруктовим, землистим і абсолютно неповторним смаком. Докладніше, що таке кашаса та яка вона на смак – розповідає 24 Канал завдяки порталу martha stewart.
Дивіться також Ось скільки градусів має справжнє віскі – і цю цифру не варто ігнорувати
Що таке кашаса
Кашасу роблять з перебродженого соку цукрової тростини, роблять тільки у Бразилії та ще з 1500-х років, що робить її одним з найстаріших алкогольних напоїв у Південній Америці.
Колись ще бразильські аборигени вживали зброджений сік цукрової тростини, а потім португальські колоністи привезли дистилятори. Сьогодні, за бразильським законодавством, спирту в кашасі має бути від 38 до 54%.
Напій можна випускати невитриманим або переливати в бочки для витримки. Зазвичай ці бочки з дуба, та можуть бути новими, вживаними або навіть переробленими після витримки вина, віскі чи коньяку. Окрім бочок з дуба, кашасу можуть витримувати в бочках з бразильських листяних порід, як амбурана, араріба, амендоім та джекітіба.
Яка на смак кашаса
Кашаса має широкий спектр смаків. Деякі види мають фруктові та квіткові нотки, інші – більш міцний і землистий профіль. Процес витримки в різних типах дерев'яних бочок ще більше посилює смак, надаючи кінцевому продукту складного аромату.
Регіон вирощування тростини та виробництва напою також впливає на смак продукту. Прибережні тропічні гори, фруктові сади, бананові плантації, солодкість від тростини, солоність від океану, тропічність від фруктів і пікантність від трав – усе це є чинниками, які впливають на кінцевий напій.
Експерти описують кашасу як щось середнє між ромом і текілою, зі смаком сухим, землистим, але водночас округлим і квітковим.
Яка різниця між кашасою та ромом
Кашаса має унікальний смаковий профіль, який відрізняє її від інших спиртних напоїв. До 2013 року її справді часто позначали як бразильський ром, але це більше не дозволено.
Кашаса і ром пов'язані, бо вони використовують цукрову тростину за основу, але між ними є ключові відмінності.
- Кашасу роблять тільки у Бразилії та зі свіжого соку цукрової тростини, а більшість рому роблять в Карибському басейні й дистилюють з меляси.
- Для витримки кашаси використовують бочки з до 30 порід деревини, що надає їй дуже різноманітний спектр смаків. А більшість ромів витримують у бочках з-під бурбона, зроблених з американського дуба.
- Кашасу також можуть випускати без витримки, а більшість країн, що виробляють ром, витримують його щонайменше рік.