Як саме впливає час, проведений у бочці, на напій? 24 Канал із посиланням на Five Towns Wines розповість про це докладно.
Дивіться також Як починати пити віскі: кілька критично важливих порад для новачків
Що таке витримка або дозрівання віскі
Фундаментальний для віскі процес дозрівання починається з чистого, невитриманого спирту. Він є результатом дистиляції, яка концентрує спирт і витягує ароматичні речовини із зерен – основи напою. Але набуває свого справжнього життя віскі після витримки в дерев'яних бочках.
- У бочці спирт взаємодіє з деревиною, витягуючи різноманітні сполуки, які формують аромат віскі (лігнін, ванілін, дубильні речовини та лактони).
- Також відбувається окиснення (вплив кисню через пори в деревині), яке пом'якшує спирт, і фільтрація (бочки часто обвуглюють перед зберіганням віскі, і тоді вони діють як природний фільтр, видаляючи з напою небажані домішки).
І ось які основні фактори впливають на дозрівання віскі: деревина бочок, їхній попередній вміст, обвуглювання, довкілля в місці витримки та тривалість витримки. Тепер розглянемо, як саме вони визначають смаки та аромати віскі.
Саме витримка робить віскі тим напоєм, який ми любимо / Колаж 24 Каналу фото freepik
Як витримка впливає на смаки та аромати віскі
- Деревина бочки. Грають роль вид дуба і спосіб обробки бочок. Це може бути американський дуб (Quercus alba), який найчастіше беруть для бурбона та віскі з Теннессі. Він додає нотки ванілі, карамелі, кокосу та прянощів. А може бути дуб європейський (Quercus robur), його беруть для шотландського та ірландського віскі, і він дає більш яскраві таніни з ароматами сухофруктів, спецій і горіхів. Ще може бути японський дуб Мізунара, рідкісний і дорогий, що надає напою унікальних ароматів сандалу, ладану та кокосу.
- Нові та старі бочки. Нові бочки з обвугленого дуба необхідні для бурбону. Вони надають сильний аромат ванілі, карамелі та прянощів. Старі бочки частіше використовують для шотландського та ірландського віскі. Вони мають більш тонкий аромат, часто з впливом попереднього вмісту – наприклад, хересу, вина або рому.
- Час витримки. Чим довше віскі в бочці, тим більше воно взаємодіє з деревиною та довкіллям. За витримки у 2 – 4 роки напій здобуває більш легкий смак з виразними зерновими нотами й м'якими ванільними відтінками. 5 – 10 років дають збалансовану складність з розвиненими карамельними, дубовими та пряними нотами. А від 10 до 20 і більше років – глибокий, насичений смак з сильним впливом деревини.
- Довкілля. Місце витримки віскі може бути настільки ж важливим, як і час. Теплий клімат (Кентуккі, Теннессі) змушує віскі швидше розширюватися і стискатися в бочці, що призводить до швидшого насичення аромату. Прохолодний клімат (Шотландія, Ірландія) дозволяє віскі дозрівати повільніше, так з часом формується більш м'який і вишуканий смак.
- Обвуглювання. Перед тим, як віскі заливають у бочку, внутрішню частину деревини обвуглюють, що суттєво впливає на профіль смаку. Бо обвуглювання розщеплює цукри деревини, виділяючи смаки ірису, коричневого цукру та прянощів. Легке обвуглювання дає м'який смак з акцентом на ваніль і квіткові ноти. Середнє дає збалансовані карамельні, пряні та димні тони. А сильне – відчутний дуб, глибоку карамелізацію та димне багатство.